Een beetje historie

Ik zal een jaar of vier geweest zijn, toen ik van mijn vader mijn eerste fotocamera kreeg. Merk…? Ik weet nog dat het een zwart toestel was. En ik heb daar ooit foto’s mee gemaakt van een Sinterklaas-optocht, verder gaan mijn herinneringen niet. Mijn vader was een fanatiek amateur fotograaf, met een eigen donkere kamer. Erg interessant vond ik dat, vooral als het lampje boven de deur brandde, ten teken dat de deur dicht moest blijven. Veel heb ik verder niet gedaan met fotografie, tot het einde van de lagere school.

Met de camera van mijn moeder, een Yashica Half 17 Rapid, die zij toch nooit gebruikte, maakte ik vele foto’s. Op feestjes, op school, op vakanties. Zwart/wit, dat was het goedkoopste toen, en later overgestapt op dia’s. Eind jaren ’70, begin jaren ’80 was het tijd voor mijn eerste spiegelreflexcamera. Een Praktica MTL 3.

Wat was ik daar trots op. In die tijd had niet iedereen een fotocamera en al helemaal geen spiegelreflex. Ik had die camera altijd bij me als er ergens iets te doen was. En al snel was bekend ‘Kees maakt foto’s’.

Tegen het einde van de jaren ’80 liep ik voor school stage in een fotozaak, Combifoto Focus, in de Loosduinse Hoofdstraat. Een uitgelezen moment voor een nieuwe camera. Dat werd de Minolta X-700. Een camera voor de veeleisende amateur, beginnende professioneel, zo werd hij omschreven. Indrukwekkende camera vond ik het, helemaal met de motorwinder eronder. Ik fotografeerde wel nog in de programmastand, maar af en toe experimenteerde ik met instellingen. Ik kocht een goede flitser en verdiepte mezelf in hoe ik betere plaatjes kon schieten.

In 1985 trouwde een vriendin van me. Die vroeg me of ik interesse had om haar bruidsreportage te maken. Heel eng, maar ik was vereerd en ging de uitdaging aan. Een goede beslissing. Ik vond het geweldig om te doen en de reportage vond ik zelf erg geslaagd. En gelukkig zij ook. De mooiste foto’s uitgezocht, in een album verwerkt en mijn eerste bruidsreportage was een feit. En er zouden nog vele volgen. Vrienden, collega’s, kennissen, ik kwam wel opdraven.

Mijn eerste (echte, na een Trust 770z van een paar tientjes van de Albert Heijn) digitale camera kocht ik in 2004, de Fujifilm FinePix S5600. Een geweldig bridge cameraatje en ik kon ermee in RAW fotograferen. Iets wat ik eigenlijk nooit heb gedaan, maar ik heb er wel even aan geproefd. Ik sleepte dat ding overal mee naar toe. Ook omdat het een kleine en hele lichte camera was.

Reportages bleef ik echter met mijn trouwe Minolta maken. Tot in 2012 als gevolg van een reorganisatie mijn functie op mijn werk ophield te bestaan en ik besloot van mijn hobby mijn werk te maken. Tijd voor een nieuwe camera.

Eerst een Canon EOS 550D en nadat ik een leuke som geld van mijn ex-werkgever had gekregen, een Canon EOS 5D Mark III.

In 2019 heb ik de 550D verkocht aan een vriendin die hem al geleend had om met een spiegelreflexcamera te leren werken. Ik was op zoek naar een kleine, lichte camera, die ik makkelijk mee kon nemen. De 5D is een prachtige camera, maar met bijna een kilo aan gewicht (zonder lens) nogal een baksteen om mee op pad te gaan. Al jaren had ik de Fujifilm X-Pro1 op mijn verlanglijstje staan. En dat is nu mijn ‘op pad’ camera.

En dan wilde ik ook nog een point and shoot cameraatje hebben, dat ik gewoon altijd bij me kan dragen, in tas, in broekzak zelfs. Dat is de Sony CyberShot DSC-RX100 geworden.

 

 

 

Die laatste drie zijn de camera’s waarmee ik momenteel fotografeer. Welke van de drie? Al naar gelang het onderwerp of situatie.

 

Honor 8

 

En in het ergste geval heb ik altijd nog mijn Honor 8. Zoals een bekend gezegde in de fotografie gaat: ‘De beste camera is degene die je bij je hebt‘.

 

 

Al wil ik ook de Kodak Eastman Six-20 Target Hawk-Eye niet onbenoemd laten. Deze camera vond ik een tijdje geleden in een kringloopzaak en voor de prijs van € 15,- inclusief lederen tas kon ik die niet laten staan. Bij schoonmaak zag ik dat hij nog volledig werkzaam was, wat niet zo raar is gezien de eenvoud van de camera. Dus ik heb er een filmpje voor gehaald en foto’s mee gemaakt. Geweldig om zo terug te gaan naar het fotograferen in 1933.

Links

Yashica Half 17 Rapid
Praktica MTL 3
Minolta X-700
Trust 770z
Fujifilm FinePix S5600
Canon EOS 550D
Canon EOS 5D Mark III
Fujifilm X-Pro1
Sony CyberShot DSC-RX100
Honor 8
Kodak Eastman Six-20 Target Hawk-Eye