Kijk op Den Haag is ontstaan door mijn interesse in oude straatfoto’s. Daarmee bedoel ik niet straatfotografie zoals de foto’s van bijvoorbeeld Henri Cartier-Bresson of Vivian Maier, maar de foto’s van straten zoals op de oude ansichtkaarten met stads- en dorpsgezichten. Al zijn er ansichtkaarten waar zoveel mensen opstaan dat de grens met de ‘echte’ straatfotografie vervaagt. De meningen over wat straatfotografie is zijn overigens verdeeld, maar ik ga me niet mengen in die discussie.

Denneweg

Deze ansichtkaarten geven een prachtig tijdsbeeld, met of zonder personen in beeld. De auto’s en andere voertuigen, reclame-uitingen en etalages, trottoirs en wegen. Het hele stadsaanzicht. En dat wil ik met mijn fotografie voor deze tijd doen.

Een foto die mij bijzonder greep was een foto van mijn eigen straat in aanbouw. Dit was geen ansichtkaart, maar zo’n mooi tijdsbeeld. Dat is de reden waarom ik ook bouwplaatsen fotografeer. Het veranderen, evolueren van Den Haag, als levende stad.

Aanbouw
Ca. 1933, fotograaf onbekend, collectie Haags Gemeentearchief

Voor de indeling van de wijken heb ik gebruik gemaakt van de indeling van het Centraal Bureau voor Statistiek, zoals bijvoorbeeld gebruikt op postcode.site.

Naast het fotograferen van onze mooie stad zelf maak ik ook foto’s van evenementen. Ik sprak net over een levende stad. En wat maakt de stad meer levendig dan de mensen die erin wonen en die dingen ondernemen. En wat dat betreft is er in Den Haag genoeg te doen.

En wie weet ga ik me ook nog eens storten op de echte straatfotografie 🙂